Papieren stickers

Naast vinylstickers heb je ook papieren stickers. Papier is niet bestand tegen water. Vandaar dat het alleen binnen gebruikt kan worden. Vinylstickers kunnen wel buiten gebruikt worden. Papier is echter vaak goedkoper dan vinyl. Vandaar dat papier nog best vaak gebruikt wordt. En voor bepaalde toepassingen is papier ook een prima keuze. Zo worden papieren stickers bijvoorbeeld in de voedingsindustrie en horeca gebruikt.

Plaatje van een papierrol: de basis van papieren stickers.

Gebruik papieren stickers

Papier wordt onder andere gebruikt voor etiketten op voedingsmiddelen. In de horeca worden papieren stickers bijvoorbeeld gebruikt om aan te geven tot hoe lang een product houdbaar is. Ook worden ze gebruikt om aan te geven of er bepaalde stoffen in zitten die een allergische reactie kunnen geven. In de horeca is het verplicht om dat soort informatie te vermelden. De eisen die er gelden zijn vastgelegd in de HACCP. HACCP staat voor Hazard Analysis and Critcal Control Points. Dit systeem komt oorspronkelijk  uit de ruimtevaart.

Soorten en kleuren papier

Behalve gewoon papier heb je ook oplosbaar papier. Het voordeel hiervan is dat dit materiaal oplost op het moment dat het in contact komt met water. Je hebt daardoor geen last van lijmresten na verwijdering. Papieren stickers zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren. Naast wit, zilver en goud papier komen neonkleuren ook veel voor. Bij gekleurd papier wordt er vaak alleen in zwart gedrukt in plaats van in full colour. De reden hiervan is dat gekleurde inkt veranderd van kleur op moment dat je het op gekleurd papier gebruikt.

Gebruik in de detailhandel

Papieren stickers worden ook in de detailhandel veel gebruikt. Wil je bijvoorbeeld aangeven of kledingstuk in de aanbieding is, dan kun je er een kortingssticker op plakken. Door gekleurd papier te gebruiken, valt de sticker extra op. Papieren stickers zijn zowel los, op vel als op rol verkrijgbaar. Het voordeel van stickers op rol is dat de rollen in dispensers en etiketteermachines passen. Daardoor kun je ze snel en gemakkelijk grote hoeveelheden aanbrengen.