Doming stickers

Doming stickers zijn gewone vinylstickers die afgewerkt worden met een transparante epoxyharslaag van enkele millimeters. Daardoor krijg je een 3D-effect. Dit wordt ook wel dome (Engelse term voor koepel) genoemd. Vandaar dat ze ook wel 3D-stickers of dome stickers genoemd worden. Deze stickers worden gezien als de koning onder de stickers door de krachtige en exclusieve uitstraling. Door de harslaag zijn dit soort stickers altijd glanzend.

Voorbeeld van doming stickers.

Eigenschappen doming stickers

Doming stickers zijn uv- en weersbestendig, net als gewone vinylstickers. Ze kunnen daardoor zowel binnenshuis als buitenshuis gebruikt worden. Door de harslaag zijn ze echter ook krasvast en bestand tegen agressieve stoffen zoals olie, alcohol en schoonmaakmiddelen. Machinestickers zijn de enige andere stickers die tegen dat soort vloeistoffen bestand zijn. Net als bij machinestickers kunnen deze stickers ook van High Tack vinyl gemaakt worden. Dit type vinyl heeft een krachtigere lijmlaag, waardoor ze beter blijven zitten dan gewoon vinyl.

Kleuren en mogelijkheden

Doming stickers kunnen van allerlei kleuren vinyl gemaakt worden. Behalve wit en transparant vinyl wordt ook vaak zilver of goud gebruikt. Alle vormen zijn mogelijk bij deze stickers:

  • rond;
  • vierkant;
  • ovaal;
  • rechthoek;
  • vrije vorm.

Bij vrije vorm, ook wel contoursticker genoemd, moet je er wel rekening mee houden dat de minimale radius 2 millimeter is. Doming stickers hebben altijd afgeronde hoeken. Ook worden ze op vel geleverd, zodat je ze gemakkelijk kunt opplakken.

Voordelen versus nadelen

Doming stickers worden veel gebruikt als logosticker. Doordat de stickers meer opvallen dan gewone stickers worden ze veel voor reclamedoeleinden, in de auto-industrie en de computerbranche gebruikt. Ze zijn ook zeer geschikt om op relatiegeschenken te plakken. Zo zie je ze tegenwoordig op onder andere USB-sticks. Doming stickers zijn wel iets duurder dan stickers die afgewerkt worden met bijvoorbeeld een laminaat. Ook duurt het iets langer voordat de harslaag droog is dan andere afwerkinslagen. Deze nadelen vallen echter in het niet bij de voordelen.