Contourstickers

Contourstickers worden ook wel vrije vorm stickers genoemd. Standaard kun je kiezen uit ronde, vierkante, ovale en rechthoekige stickers. Bij contourstickers kun je zelf de vorm bepalen. Elke vorm is mogelijk, zolang er maar een contour om je ontwerp heen zit. De contour is namelijk de snijlijn waarop je sticker gesneden wordt. Zonder contour kun je geen vrije vorm stickers laten maken.  Een andere benaming voor contour is haarlijn.

Je hebt allerlei contourstickers. Op de foto een voorbeeld van zo'n type sticker.

Een contour maken

Een contour om je ontwerp maken kan met programma’s als Adobe Illustrator. Met zo’n programma teken je een lijn om je ontwerp in de vorm die jij wil. Als je dat dan opslaat als EPS-of AI-bestand heb je een vectorbestand. Heb je zelf geen ervaring met het maken van een geschikt vectorbestand, dan kun je dit laten maken door een grafisch ontwerper. De meeste stickerleveranciers hebben wel een ontwerper in dienst die tegen betaling zo’n bestand voor je kan doen.

Materiaal contourstickers

Contourstickers kunnen zowel van papier als vinyl gemaakt worden. Papieren contourstickers zijn in de meeste gevallen duurder dan contourstickers van vinyl, vandaar dat vinyl de voorkeur heeft. Een ander nadeel van papier is dat het niet uv- en weersbestendig is. Vinyl is dat wel. Vandaar dat dit vaker gekozen wordt. Je kunt kiezen uit wit en transparant vinyl. Bij transparant vinyl moet je er rekening mee houden dat de ondergrond effect kan hebben op hoe je sticker er uit komt te zien. Meer informatie daarover lees je op de pagina Drukken met dekwit.

Verschil met plakletters

Behalve contourstickers heb je ook nog plakletters, ook wel snijtekst stickers genoemd. Deze twee typen lijken erg op elkaar. Er zijn een aantal belangrijke verschillen:

  • Plakletters zijn alleen leverbaar in een kleur. Wel kun je uit allerlei kleuren vinyl kiezen. Contourstickers worden in full colour gedrukt. Daardoor kan je ontwerp uit meerdere kleuren bestaan en heb je meer mogelijkheden.
  • Bij plakletters heb je geen drukbestand met een contour nodig. De letters of cijfers worden gesneden in het lettertype dat je aangeeft bij het bestellen. Overigens kun je ook symbolen en vormen laten uitsnijden.
  • Laat je een sticker met een tekst maken, dan zijn bij plakletters alle letters, cijfers of vormen los van elkaar. Bij contourstickers wordt de hele tekst uit een stuk vinyl gesneden.
  • Bij contourstickers zit er nog een klein randje om je ontwerp heen. Bij plakletters heb je helemaal geen achtergrond. Dit effect is met geen enkele andere sticker te behalen.