Slitten

Stickers kunnen worden afgewerkt met een slit. Dit is een sneetje dat in het te bedrukken materiaal wordt gemaakt, zodat je de sticker makkelijker kunt verwijderen. Je hebt verschillende soorten slitten:

  • breekslit;
  • frontslit;
  • rugslit.

Je hebt verschillende soorten slitten. Op de foto een breekslit.

Wat is een breekslit?

Bij een breekslit zit de slit in het materiaal verwerkt waarop de stickers gedrukt worden. Dit type slit wordt al in de fabriek toegevoegd aan het vinyl. Daardoor is de afstand tussen de verschillende slitten altijd hetzelfde. Slitten zitten standaard alleen in gewoon vinyl. Bij speciale vinylsoorten, zoals bijvoorbeeld High Tack vinyl, zit er geen slit aan de achterkant. Ook in rollen vinyl zit geen slit. Als er geen breekslit in het materiaal zit, is het soms wel mogelijk om tijdens het drukken een slit aan te brengen. Dan heet dat een front- of rugslit.

Wat zijn een frontslit en een rugslit?

Een frontslit en een rugslit worden de slitten later toegevoegd aan de sticker. Bij een frontslit zit de slit aan de voorkant, in het vinyl. Bij een rugslit zit de slit aan de achterkant, net als bij een breekslit. Zo wordt een rugslit later toegevoegd, terwijl een breekslit standaard is. Ook zit een rugslit altijd op dezelfde plek van de sticker.

Verschillen tussen de slitten

Een breekslit kan op verschillende plekken van de sticker komen. Dat hangt onder andere af van hoe groot de sticker is. Een breekslit zit meestal om de vier a vijf centimeter. Heb je een sticker van zeven centimeter en een breekslit van vier centimeter? Dan zit het breekslit de ene keer meer aan de linkerkant van de sticker en de andere keer meer aan de rechterkant. Heb je stickers van drie centimeter, dan kan het ook gebeuren dat een aantal stickers geen breekslit heeft.

Een slit laten toevoegen

Als je een frontslit of rugslit wil toevoegen aan je sticker is dat meestal duurder, omdat er een extra handeling moet plaatsvinden. Vaak moet je het ook apart aangeven tijdens het bestellen. Het is niet altijd mogelijk een front- of rugslit toe te voegen. Informeer bij je stickerleverancier naar de mogelijkheden. Slitten zijn overigens ook niet altijd nodig. Veel leveranciers leveren kleine stickers vaak op vel. Daardoor kun je ze al gemakkelijk verwijderen. Ook is het mogelijk om stickers geleverd te krijgen op een rol, waardoor je ze gemakkelijk kunt verwijderen.