Statische stickers

Statische stickers worden gemaakt van statisch vinyl. Deze vinylsoort plakt aan de ondergrond met statische lading in plaats van lijm. De sticker is daarom een lijmvrije sticker, net als de YUPO Tako, de YUPO Jelly en de magneetsticker. Statische stickers zijn alleen binnen te gebruiken, omdat er geen beschermlaag op aangebracht kan worden. Een extra laag zou de sticker zwaarder maken. Daardoor zou die te zwaar worden om nog te blijven plakken.

Stickers op een autoruit. Statische stickers zijn handig voor tijdelijk gebruik.

Gebruik statische stickers

Statische stickers zijn voor veel doeleinden te gebruiken, zolang de ondergrond maar glad is. Zo kun je deze stickersoort ook als raamsticker gebruiken. Net als bij raamstickers kun je er voor kiezen om de sticker aan de binnenkant van het raam te plakken, terwijl de afbeelding of tekst aan de buitenkant zichtbaar is. Dit is alleen bij raamstickers en statische stickers mogelijk. Het voordeel hiervan is dat je geen extra bescherming nodig hebt. Het raam beschermt de sticker namelijk al tegen allerlei invloeden van buitenaf. Ook kan een ander de sticker niet verwijderen. Dat is bijvoorbeeld handig als je een bepaald keurmerk hebt voor je restaurant.

Voor- en nadelen

Omdat je statische stickers meerdere keren kunt gebruiken en makkelijk kunt verwijderen, zijn ze ook handig voor tijdelijk gebruikt, zoals bij de foto hierboven. Ook heb je geen last van luchtbellen bij het opplakken. Een nadeel van statische stickers is dat ze door de statische lading niet op alle elektrische apparaten geplakt kunnen worden. Mocht dat het geval zijn, dan kun je de YUPO Tako of de YUPO Jelly gebruiken.

Eigenschappen sticker

Statische stickers zijn zowel in wit als transparant vinyl verkrijgbaar. Als je kiest voor transparant vinyl is het soms nodig om deze te laten drukken met extra dekwit. Veel stickerfabrikanten drukken met transparante inkten. Zou je een transparante sticker met transparante inkten op een gekleurde ondergrond plakken, dan kunnen de kleuren anders overkomen. Dit kun je voorkomen door dekwit te gebruiken. Achter de kleuren wordt dan een laag wit geprint. Dekwit is ook nodig als je wit in je ontwerp hebt zitten.