Laminaat

Stickers kun je afwerken met een extra beschermlaag, ook wel afwerkingslaag genoemd. Een veel voorkomende afwerkingslaag bij stickers is laminaat. Dit is een transparante folie die over het drukwerk heen gelegd wordt op moment dat dat droog is. Je hebt verschillende soorten:

  • mat;
  • glanzend;
  • pvc-vrij;
  • vloer.

Mat en glanzend hebben dezelfde functie. Er is een verschil. Het ene geeft je sticker een matte uitstraling en het andere een glanzende. Pvc-vrij laminaat is hetzelfde als glans laminaat. Het enige verschil is dat het geen pvc bevat. Dit type wordt gebruikt voor milieuvriendelijke stickers. Vloerlaminaat is een matte laminaat die een antisliplaag bevat. Dit wordt speciaal gebruikt voor vloerstickers. Door de antisliplaag kun je veilig over de stickers heen lopen.

Op de foto is een machine te zien waarmee de beschermlaag laminaat wordt aangebracht.

Voordelen laminaat

Laminaat zorgt voor een luxere uitstraling. Daarnaast beschermt het stickers tegen invloeden van buitenaf, zoals water en uv-straling. Door deze beschermlaag worden stickers krasbestendiger en blijven de kleuren langer mooi. Dit laatste geldt alleen voor laminaat dat een ook een uv-werend effect heeft. Dit is niet bij alle laminaatsoorten het geval. Omdat bepaalde stickers tegen een stootje moeten kunnen, krijgen die standaard een laminaat. Dit geldt bijvoorbeeld voor machinestickers. Door de beschermlaag worden de stickers ook iets dikker. Dit maakt het opplakken makkelijker.

Afwerkingslaag nodig of niet?

Bij bepaalde stickers is een afwerkingslaag niet nodig. Laat je bijvoorbeeld een raamsticker maken die je aan de binnenkant van het raam plakt en waarbij de afbeelding aan de buitenkant te zien is, dan beschermt het raam de sticker al. Bij andere stickers is een beschermlaag niet mogelijk. Een voorbeeld daarvan is een sticker gemaakt van ultra destructable vinyl. Dit materiaal brokkelt af als je de sticker wil verwijderen. Een beschermlaag zou dat afbrokkelen teniet doen. Werk je echter veel met vloeistoffen, zoals schoonmaakmiddelen en alcohol, dan is een afwerkingslaag zeker aan te raden. Hetzelfde geldt als je de sticker plakt op een plek waar deze veel te verduren heeft door slijtage, zoals bijvoorbeeld een mobiele telefoon.

Andere opties

Behalve laminaat zou je ook voor vernis, uv-lak, doming of dispersielak kunnen kiezen. Of deze beschermingslagen mogelijk zijn, hangt onder andere af van de druktechniek die gebruikt wordt. Informeer bij je stickerfabrikant wat de mogelijkheden zijn.