Keuringsstickers

Keuringsstickers zijn stickers die gebruikt worden om aan te geven dat gereedschap, machines, installaties en andere elektronische apparaten gekeurd zijn. Deze keuring is verplicht. Hoe vaak een apparaat gekeurd moet worden verschilt. Bij veel apparaten is het eens per jaar, maar eens in de drie jaar komt ook voor. Een keuringssticker kan daarbij helpen. Met zo’n sticker geef je aan dat een apparaat gekeurd is en wanneer de volgende keuring moet plaatsvinden.

 

Met keuringsstickers geef je aan dat een apparaat gekeurd is.

Keuringen zijn verplicht

Dat gereedschap en machines regelmatig gekeurd moet worden, weten de meeste mensen wel. Elektrische apparatuur in ziekenhuizen, horeca en op kantoor moeten ook gekeurd worden. Wil je weten wat gekeurd moet worden? Dit kun je het makkelijkste onthouden door de regel ‘Zit er een stekker aan? Dan moet het gekeurd worden.’ De keuringen zijn verplicht vanwege de veiligheid. Door een apparaat op tijd te keuren kun je ongelukken en defecten in veel gevallen voorkomen. In de NEN 3140 is vastgelegd wat er gekeurd moet worden en hoe vaak.

Wie mag de keuring uitvoeren?

Er zijn gespecialiseerde bedrijven die dit soort keuringen doen. In dat geval zorgen zij vaak zelf voor keuringsstickers. Als je zelf gecertificeerd bent of een van je medewerkers is dat, dan kun je de keuring ook zelf doen. In dat geval heb je keuringsstickers nodig. Je kunt kant-en-klare keuringsstickers kopen, maar je kunt ze ook laten maken. In dat geval kun je bijvoorbeeld ook je bedrijfslogo er op laten drukken. Bij gereedschap kan dat handig zijn. Wordt dat veel op verschillende bouwterreinen gebruikt waar meerdere bedrijven werken, dan is ook meteen te achterhalen van wie het gereedschap is.

Materiaal keuringsstickers

Als je keuringsstickers wil laten maken, kun je kiezen uit verschillende materialen. Behalve wit vinyl kun je ook High Tack vinyl of ultra destructable gebruiken. High Tack vinyl is vergelijkbaar met wit vinyl. Het verschil met gewoon vinyl is dat het een extra krachtige lijmlaag heeft, waardoor de sticker nog beter blijft zitten. Deze lijmlaag is ook geschikt voor ondergronden die polytheen (PE) of polypropeen (PP) bevatten.

Ultra destructable voorkomt fraude

Bij ultra destructable brokkelt het materiaal af als je de sticker wil verwijderen. Daarom is dit materiaal zeer geschikt voor keuringsstickers. Door het afbrokkelen kun je meteen zien of iemand geprobeerd heeft de sticker te verwijderen. Frauderen is met stickers gemaakt van ultra destructable erg lastig. Op dit materiaal kan geen afwerkingslaag aangebracht worden, omdat zo’n laag het brokkelen opheft.