Milieuvriendelijke stickers

Milieuvriendelijke stickers worden ook wel recyclebare stickers genoemd, omdat ze worden gemaakt van gerecyclede materialen. Je hebt verschillende soorten milieuvriendelijke stickers. Meestal wordt met deze term stickers bedoeld die gemaakt zijn van pvc-vrij vinyl.

Logo van recyclen. Milieuvriendelijke stickers worden van gerecycle materialen gemaakt.

Stickers van pvc-vrij vinyl

De meeste stickers worden gemaakt van gewoon vinyl. Dit vinyl bevat pvc. Ook laminaat, een van de mogelijke afwerkingslagen bij stickers, bevat meestal pvc. Je hebt ook pvc-vrij laminaat. Dit wordt in combinatie met pvc-vrij vinyl gebruikt. Op die manier krijg je een sticker die geen pvc bevat. Stickers zonder pvc zijn iets duurder dan stickers met pvc. Vandaar dat veel mensen nog kiezen voor stickers met pvc. Ook veel speciale stickersoorten bevatten pvc, omdat het materiaal waarvan ze gemaakt worden pvc bevat.

Andere milieuvriendelijke stickers

De YUPO Tako en YUPO Jelly zijn ook milieuvriendelijke stickers, omdat deze gemaakt worden van een zelfklevende folie in plaats van vinyl. Deze folie bevat ook geen pvc. Bovendien zijn de YUPO Tako en YUPO Jelly volledig te recyclen. Een ander voordeel is dat je deze stickers meerdere keren kunt gebruiken. Gebruik je vaker dezelfde sticker dan kan het een optie zijn om een lijmvrije sticker te gebruiken. Je hebt minder afval en je hoeft niet meerdere keren dezelfde sticker te laten maken. Hetgeen niet alleen beter is voor het milieu, maar op de lange termijn ook geld kan schelen.

Milieuvriendelijke inkten

Steeds meer stickerfabrikanten werken met eco-solvent inkten in plaats van solvent inkten. Eco-solvent inkten zijn minder belastend voor het milieu. Tijdens het werken met solvent inkten komen er stoffen vrij. Deze stoffen worden vluchtige organische stoffen genoemd, afgekort VOS. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Vandaar dat er altijd een ventilatiesysteem aanwezig moet zijn als je met solvent inkten werkt. Bij eco-solvent inkten is dat niet nodig. Ook bij uv-inkt, dat gebruikt wordt door uv-printers, is extra ventilatie niet nodig.