PVC-vrij vinyl

De meeste stickers worden gemaakt van vinyl dat pvc bevat. Je hebt echter ook pvc-vrij vinyl. Dit materiaal is beter voor het milieu, omdat het geen pvc bevat en het wordt gemaakt van recyclebare materialen. Stickers gemaakt van dit vinyl worden daarom ook wel milieuvriendelijke stickers of recyclebare stickers genoemd.

Logo van recyclen. PVC-vrij vinyl is gemaakt van recyclebaar materiaal.

Mogelijkheden pvc-vrij vinyl

Net als met gewoon vinyl kun je pvc-vrij vinyl in alle vormen en maten krijgen. Ook kun je een extra beschermlaag  aanbrengen, zodat de sticker beter beschermd is tegen allerlei invloeden van buitenaf. Ook geeft zo’n beschermlaag de sticker een luxere uitstraling. Normaal gesproken bevat deze beschermlaag, laminaat genoemd, ook pvc. Je hebt echter ook pvc-vrij laminaat. Voor milieuvriendelijke stickers wordt gebruik gemaakt van  dit pvc-vrije laminaat. Zo heb je een volledig milieuvriendelijke sticker.

Voor- en nadelen pvc-vrij vinyl

Pvc-vrij vinyl is beter voor het milieu. Toch wordt het in verhouding nog niet veel gebruikt. Dit komt omdat pvc-vrij vinyl iets duurder is dan gewoon vinyl. De meeste mensen kiezen daarom toch voor de goedkopere variant. Overigens kun je ook nog voor papieren stickers kiezen als je liever geen stickers met pvc wil. Papieren stickers zijn zelfs nog iets goedkoper dan vinylstickers. Papieren stickers kunnen echter niet buiten gebruikt worden, omdat ze niet weer- en waterbestendig zijn.

Andere milieuvriendelijke stickers

Behalve pvc-vrij vinyl heb je nog andere materialen die goed voor het milieu zijn. Zo worden de YUPO Tako en de YUPO Jelly gemaakt van zelfhechtend polypropyleen. Dit materiaal bevat ook geen pvc en is volledig recyclebaar. Een ander voordeel van dit materiaal is dat je stickers gemaakt van YUPO Tako en YUPO Jelly meerdere keren kunt gebruiken. Dit komt omdat deze stickers niet met lijm aan de ondergrond wordt geplakt maar met hele kleine zuignapjes.

Voordelen YUPO Tako en YUPO Jelly

De plakkant van YUPO Tako stickers en YUPO Jelly stickers kun je met water wassen, waarna je de sticker opnieuw kunt gebruiken. Dit is bijvoorbeeld handig als je meerdere keren dezelfde actie of aanbieding hebt. In aanschaf zijn deze stickersoorten wel iets duurder dan gewone vinylstickers. Maar omdat je slechts een keer stickers hoeft te bestellen, ben je op de lange termijn vaak goedkoper uit. Bovendien is het nog beter voor het milieu. Andere stickers die je vaker kunt gebruiken zijn statische stickers en magneetstickers.