Doming

Stickers die afgewerkt worden met een speciale epoxyharslaag worden doming stickers genoemd. De naam komt van het Engelse woord dome. De harslaag geeft een speciale bolling, die op de vorm van een dome lijkt. Deze harslaag geeft een 3D-effect. Vandaar dat dit soort stickers ook wel 3D-stickers worden genoemd. De harslaag geeft stickers een chique en robuuste uitstraling. Vandaar dat ze ook wel de koning onder de stickers worden genoemd.

Op de stickers wordt doming (een afwerklaag) aangebracht.

Basis van de stickers

De basis van doming stickers is vinyl. Net als bij gewone vinylstickers wordt het ontwerp eerst op vinyl gedrukt. Pas daarna komt de afwerkingslaag er over heen. Er kunnen allerlei kleuren vinyl worden gebruikt. Standaard is wit en transparant vinyl, net als bij andere stickersoorten. Zilver of goud wordt ook veel gebruikt. Vaak gaat het om glanzend vinyl. Mat vinyl is ook mogelijk, maar omdat de harslaag een glanzend effect heeft wordt dat niet veel gebruikt.

Diverse mogelijkheden

De stickers zijn leverbaar in allerlei vormen en maten. Wel is het zo dat doming stickers altijd afgeronde hoeken hebben. Wil je in plaats van een vaste vorm, zoals rond of vierkant, een zelf gekozen vorm (contoursticker) dan is de minimale radius 2 millimeter. De stickers worden standaard op vel geleverd. Daardoor kun je de achterkant gemakkelijk verwijderen. Wat handig is bij het opplakken.

Gebruik van doming stickers

Door de harslaag zijn de sticker krasvast en uv- en weersbestendig. Ook zijn ze bestand tegen allerlei agressieve vloeistoffen, zoals alcohol, olie en schoonmaakmiddelen. Daardoor zijn ze zowel geschikt voor binnen en buiten. Dit soort stickers worden daarom van oudsher veel gebruikt in de auto-industrie en computerbranche. Inmiddels hebben andere sectoren de exclusieve stickers ook ontdekt. Zo worden ze bijvoorbeeld ook gebruikt om relatiegeschenken te voorzien van een logo of tekst.

Voor- en nadelen

Combineer je doming met een metalen ondergrond, dan krijgen de stickers een industriële uitstraling. Ook is het mogelijk om doming aan te brengen op High Tack vinyl. Deze vinylsoort heeft een extra krachtige lijmlaag. Doming stickers met zo’n lijmlaag blijven nog beter zitten. Ondanks de voordelen van doming is er ook een nadeel. Zo’n harslaag is duurder dan bijvoorbeeld een laminaat. Toch is doming het geld meestal wel waard.