Dispersielak

Dispersielak is een dunne beschermlak die je over je drukwerk heen kan aanbrengen om deze te verfraaien en te beschermen. De laklaag sluit de inkt af, waardoor deze niet kan gaan uitlopen. De lak bestaat voor het grootste gedeelte uit water (95 procent). Vandaar dat deze lak ook wel waterbaklak genoemd wordt. Een ander belangrijk bestandsdeel is aardappelzetmeel. Bij de glanzende varianten bevat het ook nog hars.

Foto van een drukppers. Dispersielak wordt tijdens het drukken aangebracht.

Verschillende soorten lak

Dispersielak is verkrijgbaar in hoogglans, zijdeglans, halfmat, mat en fluweel. Behalve de gewone lak is er ook nog een milieuvriendelijke vorm. Deze is CO²-neutraal en bevat geen conserveringsmiddelen. Daardoor is de lak maar beperkt houdbaar. Daarom zullen niet alle drukkerijen de bio-variant op voorraad hebben. Qua effect zit er geen verschil tussen de gewone en de milieuvriendelijke variant.

Voor- en nadelen dispersielak

Dispersielak is goedkoper dan uv-lak. De lak wordt tijdens het drukken op een offsetdrukpers meteen aangebracht en beschermt je drukwerk. Een ander voordeel is dat het er voor zorgt dat je drukwerk niet vergeelt. Daarnaast is je drukwerk eerder droog, waardoor je het meteen kan snijden of vouwen. Omdat dispersielak alleen bij offsetdrukken wordt gebruikt, wordt deze beschermlaag minder vaak voor stickers gebruikt dan bijvoorbeeld laminaat. De meeste stickers worden namelijk met andere technieken gedrukt, zoals digitaal printen. Bij digitaal printen is je drukwerk ook meteen droog.

Andere mogelijkheden

Bij dispersielak is het niet mogelijk om alleen bepaalde delen te doen (spot lak), wat bij uv-lak en vernis wel mogelijk is. Wel is er een nieuwe techniek, drip off genoemd, waarbij een matte en glanzende lak worden gecombineerd. Behalve drip off heb je ook nog Iriodin. Bij deze techniek worden er pigmenten toegevoegd aan de lak, waardoor je een parelmoereffect krijgt. Deze techniek wordt het meest gebruikt bij kleuren zoals zilverwit, rood, brons en aardekleuren. Dispersielak kan alleen op gecoat papier worden aangebracht. Ongecoat papier neemt te veel water op, waardoor het effect van de lak verdwijnt.