Vinylstickers

De meeste stickers zijn gemaakt van papier of vinyl. Vinyl wordt voor allerlei soorten stickers gebruikt. Behalve de gewone vinylstickers in allerlei vormen, zoals rond en vierkant, heb je ook nog allerlei speciale stickersoorten. Zo worden bijvoorbeeld raamstickers ook van vinyl gemaakt. Het verschil tussen een raamsticker en een gewone sticker is dat bij een raamsticker de afbeelding ook aan de plakkant van het vinyl gedrukt kan worden. Dit kan bij een gewone vinylsticker niet. Meer informatie hierover vind je op de pagina raamstickers.

Rollen vinyl: de basis voor vinylstickers.

Mogelijkheden vinylstickers

Vinylstickers worden het meest van wit en transparant vinyl gemaakt. Andere kleuren zijn ook mogelijk. Zo wordt voor doming stickers bijvoorbeeld ook glans zilver of glans goud gebruikt. Andere kleuren worden niet zo veel gebruikt. Door te drukken in full colour kun je stickers in elke gewenste kleur krijgen. Daarom zijn allerlei kleuren vinyl niet noodzakelijk. Voor plakletters worden juist wel weer allerlei kleuren gebruikt. Dat komt omdat je bij plakletters de tekst niet op het vinyl drukt, maar uit het vinyl snijdt.

Eigenschappen vinylstickers

Vinylstickers zijn uv- en weersbestendig. Daarom zijn ze ook geschikt om buiten te gebruiken. Papieren stickers zijn niet geschikt voor gebruik buitenshuis. Als je wil, kun je vinyl stickers nog afwerken met een extra afwerkingslaag. Je kunt daarbij denken aan doming, laminaat of uv-lak. Welke afwerking mogelijk is, hangt onder andere af van welke druktechniek er gebruikt wordt. Zo kan uv-lak alleen bij zeefdruk en offset aangebracht worden. Ook hebben de verschillende afwerkingslagen andere eigenschappen. Meer informatie daarover vind je bij afwerkingslagen. Een afwerkingslaag zorgt voor extra bescherming. Voor stickers die veel te verduren hebben, zoals machinestickers, is een extra beschermlaag dan ook noodzakelijk.

Vinyl zonder pvc

Behalve gewoon vinyl heb je ook nog pvc-vrij vinyl. Dit vinyl wordt gebruikt voor milieuvriendelijke stickers, ook wel recyclebare stickers genoemd. PVC-vrij vinyl wordt gemaakt van recyclebare materialen en is beter voor het milieu dan gewoon vinyl. Ook kan dit vinyl worden afgewerkt met een pvc-vrij laminaat.