Fotostickers

Heb je een leuke foto? Laat er dan een sticker van maken! Je kunt allerlei foto’s gebruiken voor fotostickers. Daarbij kun je denken aan baby- en kinderfoto’s, vakantiefoto’s, bruidsfoto’s en verjaardagsfoto’s. Foto’s zijn ook leuk om te gebruiken voor een uitnodiging voor bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje, jubilea, pensioen en feestdagen.

Collage van foto's. Met fotostickers kun je leuke collega's maken op bijvoorbeeld een muur.

Eisen die gelden voor fotostickers

Als je fotostickers wil laten maken is het belangrijk dat de resolutie goed is. Hoe hoger de resolutie, hoe beter de kwaliteit. Vooral als je foto’s op een groot formaat wil laten afdrukken, is het belangrijk dat de resolutie voldoende is. Anders krijg je een onscherpe sticker. Als je mensen op de foto hebt staan, let er dan op dat deze niet met de ogen dicht staan of rode ogen hebben. Rode ogen kun je voorkomen door je camera zo in te stellen dat deze rode ogen voorkomt. Heb je toch een foto met rode ogen? Met de meeste fotobewerkingsprogramma’s kun je rode ogen verwijderen.

Maten en vormen fotostickers

Als je fotostickers wil laten maken, heb je dezelfde mogelijkheden als bij gewone stickers. Je kunt kiezen uit allerlei maten en vaste vormen, zoals rond en vierkant. Je kunt echter ook zelf een vorm bepalen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een hartje of ster. Een sticker in een zelfgekozen vorm wordt contoursticker of vrije vorm sticker genoemd. Als je zo’n type sticker wil, moet er wel een lijn om de foto heen staan in de vorm zoals jij de sticker gesneden wil hebben. Meer informatie hierover vind je op de pagina contoursticker.

Mogelijkheden fotostickers

Als je fotostickers laat maken dan kun je kiezen uit diverse materialen. De meest voorkomende materialen zijn papier en vinyl. Vinyl zal in de meeste gevallen mooier zijn, omdat dat van zichzelf al iets glanzend is. Bovendien is vinyl uv- en waterbestendig. Overigens kun je het vinyl nog afwerken met een afwerkingslaag zoals laminaat. UV-werend laminaat zorgt er voor dat de stickers langer kleurecht blijven. Daarnaast geeft het de sticker een luxere uitstraling. Iets dat bij foto’s erg belangrijk is. Je kunt kiezen uit mat en glanzend laminaat.

Andere opties bij fotostickers

In plaats van gewoon vinyl of papier kun je er ook voor kiezen om je foto’s op magneetfolie, YUPO Tako, YUPO Jelly of statisch vinyl te printen. Het voordeel van deze materiaalsoorten is dat er geen lijm gebruikt wordt om ze op te plakken. Het handige van de lijmvrije stickers is dat je ze er ook weer makkelijk af kunt halen als je ze ergens anders op wil plakken of als je een andere foto wil opplakken.