Vinyl

Zelfklevend vinyl is een van de meest gebruikte materialen voor stickers. Vinylstickers zijn uv- en weersbestendig. Daarom zijn ze ook geschikt om buiten te gebruiken.  Papieren stickers zijn alleen geschikt voor binnen. Als je kiest voor vinyl kun je bij de meeste stickerfabrikanten kiezen uit de volgende kleuren:

  • wit;
  • transparant;
  • glans zilver of goud.

Rollen vinyl

Wit of transparant vinyl?

Wit vinyl wordt het meest gebruikt. Het voordeel van wit is dat de kleuren altijd goed uitkomen, ongeacht op welke ondergrond je de stickers plakt. Bij transparant vinyl moet je er altijd rekening mee houden dat de kleuren van de sticker kunnen vertekenen, omdat de ondergrond bijvoorbeeld te donker is. Overigens kun je dit grotendeels voorkomen door te drukken met dekwit.

Voordeel van transparant

Ondanks eventuele nadelen kan transparant in een aantal gevallen toch de beste oplossing zijn. Bijvoorbeeld als je op zoek bent naar stickers voor op je raam. Het voordeel van transparant is dat je alleen de afbeelding of tekst die op de sticker gedrukt is ziet. Wil je bijvoorbeeld stickers op de vloer plakken met als afbeelding pijlen, dan is het mooier dat je alleen de pijl ziet. Overigens zou je daarvoor ook contourstickers of plakletters voor kunnen gebruiken.

Andere kleuren vinyl

Glans zilver wordt meestal gebruikt voor doming stickers. Dat zijn stickers die een epoxyharslaag krijgen. Door die harslaag krijgen de stickers een 3D-effect. Andere kleuren vinyl zijn ook mogelijk. Zo worden plakletters bijvoorbeeld altijd gemaakt van een bepaalde kleur. Echter, om een afbeelding op te printen worden dat soort kleuren meestal niet gebruikt.

Met of zonder pvc?

De meeste vinylstickers bevatten pvc. Er zijn echter ook stickers die pvc-vrij zijn. Dat materiaal wordt gebruikt voor milieuvriendelijke stickers. Deze stickers zijn milieuvriendelijker dan gewone vinylstickers. Toch kiezen de meeste mensen voor stickers met pvc, omdat die goedkoper zijn.