Kleuren

Als je stickers gaat drukken heb je te maken met kleuren. Veel drukwerk wordt gedrukt met de vier kleuren CMYK. Deze afkorting staat voor Cyaan (blauw), Magenta (rood), Yellow (geel) en Key (zwart). Deze kleuren worden gebruikt, omdat je daarmee de meeste andere kunt mengen. Vandaar dat CMYK ook wel full colour wordt genoemd. Behalve CMYK heb je ook nog PMS-, RGB- en RAL-kleuren.

CMYK zijn de vier kleuren die veel gebruikt worden bij drukwerk.

Wat zijn PMS-kleuren?

PMS staat voor Pantone Matching System. In dit kleurensysteem is vastgelegd hoe elke kleur is opgebouwd. Daardoor zijn deze drukkleuren overal ter wereld hetzelfde. Dit is bijvoorbeeld handig als je een logo hebt. Gebruik je dat op briefpapier of op visitekaartjes dan is de kleur altijd hetzelfde. Bij CMYK kun je iets kleurverschil krijgen. Vooral als je dat door verschillende drukkerijen laat maken. Wel kan bij PMS het soort papier iets invloed hebben op de kleur. Vandaar dat papiersoorten ook meegenomen zijn in het systeem. Ook kan een afwerkingslaag als laminaat invloed hebben op de kleur. Vandaar dat afgeraden wordt om dat soort afwerkingslagen te gebruiken als je exact dezelfde kleur wil.

Voor- en nadelen PMS-systeem

Een ander voordeel van het PMS-kleurensysteem is dat je daarmee kleuren kunt maken die met CMYK niet gemengd kunnen worden, zoals bijvoorbeeld zilver, goud en neon. Het nadeel van het PMS-kleurensysteem is dat je voor elke kleur een aparte drukplaat nodig hebt. Heb je veel kleuren, dan is dit duurder dan CMYK. Overigens is het tegenwoordig ook mogelijk om een PMS-kleur aan CMYK toe te voegen. Dit heet meerkleurendruk. Je hebt dan de voordelen van beide kleursystemen.

Drukkleuren uitkiezen

Als je kleuren gaat uitzoeken voor je ontwerp, moet je er rekening mee houden dat je computer werkt met RGB-kleuren. Wat dat zijn, leggen we zometeen uit. Bij PMS is elke kleur vastgelegd in een kleurwaaier. Je kunt het beste aan de hand van zo’n waaier de kleur kiezen. Dan weet je zeker dat je drukwerk overeenkomt met de kleur die je gekozen hebt. Ook als je drukwerk in CMYK gedrukt wordt, moet je er rekening mee houden dat die er iets anders kunnen uitzien op je beeldscherm.

Wat zijn RGB-kleuren?

De afkorting RGB staat voor rood, groen en blauw. Deze kleuren zijn ontwikkeld voor beeldschermen van onder andere computers en televisies. ze zijn niet geschikt voor drukwerk, omdat ze gecreëerd worden met licht. Als je een afbeelding in RGB hebt, moet je deze altijd omzetten naar CMYK voordat je het naar de drukker stuurt. Doe je dit niet, dan kun je kleurverschil krijgen. Overigens is het dit ook de reden waarom er soms een klein verschil is tussen de kleuren van je gedrukte sticker en die van je beeldscherm. Overigens heeft dit ook te maken met het feit of je beeldscherm gekalibreerd is of niet. Op internet zijn verschillende handleidingen te vinden hoe je je beeldscherm kunt kalibreren.

Wat zijn RAL-kleuren?

Het RAL-kleurensysteem lijkt op dat van PMS. RAL staat voor ReichsAusschuss für Lieferbedingungen. Net als bij het PMS-systeem heeft elke kleur zijn eigen code. Het systeem is oorspronkelijk ontworpen voor verf en niet voor inkt. Wel is inmiddels vastgelegd hoe je RAL kunt vertalen naar CMYK en RGB. Al is dat altijd bij benadering.