Materialen

Als je stickers wil laten maken, kun je uit verschillende materialen kiezen. De meest voorkomende zijn papier en vinyl. Papier is onder te verdelen in gewoon papier en oplosbaar papier. Qua vinyl heb je ook verschillende soorten. Behalve gewoon wit en transparant vinyl heb je ook nog:

High Tack vinyl, magneetfolie, pvc-vrij vinyl en ultra destructable zijn altijd wit. Statisch vinyl is zowel in wit als transparant verkrijgbaar.

Materialen: rollen vinyl

Aparte materialen

Verder heb je nog een aantal aparte materialen, die voor bepaalde type stickers worden gebruikt. Dit zijn:

YUPO Tako is altijd wit. YUPO Jelly is altijd transparant. Deze materialen zijn gemaakt van zelf hechtend polypropyleen in plaats van vinyl. Dit materiaal bevat geen pvc en is daardoor volledig recyclebaar.

Stickers zonder lijm

Stickers kun je ook onderverdelen in die met en die zonder lijm plakken. De meeste stickers worden met lijm geplakt. Bij High Tack vinyl wordt er zelfs een extra krachtige lijmlaag gebruikt, zodat de stickers nog beter blijven zitten. Dit type vinyl wordt bijvoorbeeld bij vloerstickers, machinestickers en keuringsstickers gebruikt. Stickers zonder lijm zijn:

Doordat er geen lijm gebruikt wordt, zijn deze stickers makkelijk te verwijderen en meerdere keren te gebruiken.

PVC-vrije stickers

De meeste stickers bevatten pvc. Er zijn een paar uitzonderingen. Dat zijn:

Milieuvriendelijke stickers worden gemaakt van recyclebare materialen. Als je bij dit type stickers een extra afwerkingslaag op je stickers wil, kun je in plaats van gewoon laminaat kiezen voor pvc-vrij laminaat. Het folie waarvan de YUPO Tako stickers en de YUPO Jelly stickers gemaakt worden bevat ook geen pvc. De stickers zijn daardoor volledig te recyclen. Een extra afwerkingslaag is bij deze stickers niet mogelijk.