Vernis

Vernis is net als een uv-lak een beschermende laag die over de sticker aangebracht wordt. Het verschil met uv-lak is dat het geen lak is, maar een soort inkt. Alleen bevat deze inkt geen pigment. Er zijn verschillende uitvoeringen mogelijk: glans, mat en silk. Silk heeft met name een beschermende functie. Deze soort heeft niet veel effect op de uitstraling van je drukwerk of sticker. Glanzend en mat beschermen niet alleen, maar geven ook een andere uitstraling. Net als bij uv-lak is het mogelijk om vernis alleen op bepaalde plekken aan te brengen. Dit wordt spotvernis genoemd. Deze techniek wordt echter weinig toegepast bij stickers.

Foto van een drukppers. Vernis is een van de afwerkingslagen die je op drukwerk kunt aanbrengen.

Waarom vernis gebruiken?

Vernis wordt bij stickers meestal toegepast om de sticker een dezelfde glans te geven. Drukinkt kan namelijk een andere glansgraad hebben dan de ondergrond. Met deze afwerkingslaag hef je dat verschil op. Daarnaast zorgt deze beschermlaag er voor dat de inkt beter beschermd is tegen invloeden van buitenaf. In dat opzicht heeft het dezelfde functie als laminaat en uv-lak.

Verschillende soorten

Je hebt twee soorten. Naast de gewone vorm heb je ook uv-vernis. Deze variant is harder en beter bestand tegen krassen en vocht dan de gewone vorm. Ondanks de naam uv-vernis beschermt deze niet tegen uv-straling. De toevoeging uv komt van de manier van drogen. UV-vernis wordt gedroogd met uv-licht. Daardoor is het eerder droog. Deze afwerkingslaag beschermt je sticker niet tegen verkleuren.

Wel of niet gebruiken?

Wil je een beschermlaag die je sticker wel tegen verkleuren beschermd? Dan kun je beter voor laminaat of doming kiezen. Let op! Bij laminaat beschermen alleen de uv-werende laminaatlagen bestand tegen uv-straling. Informeer daarom bij je stickerleverancier wat voor laminaat gebruikt wordt. Een andere optie is dispersielak. In tegenstelling tot uv-lak beschermt deze laksoort je sticker wel tegen verkleuren. Of deze methode mogelijk is, hangt af van het soort drukpersen en printers  dat je stickerleverancier gebruikt.