Drukken met dekwit

Drukken met dekwit is noodzakelijk als je een afbeelding en/of tekst hebt met wit in je ontwerp en je deze op transparant vinyl wil laten drukken. Voor drukwerk wordt gewerkt met de kleuren CMYK. C staat voor cyaan (blauw), M voor magenta (rood), Y voor yellow (geel) en K voor key (zwart). Laat je een tekst en/of afbeelding drukken met wit op wit vinyl, dan wordt er geen inkt geprint op de delen die wit moeten worden. Laat je een tekst en/of afbeelding op transparant vinyl drukken, dan blijven de delen die wit moeten worden transparant. Daarvoor is een oplossing, namelijk drukken met dekwit. Dit geldt ook als je een afbeelding met wit op gekleurd papier, zoals zilver of goud, wil laten drukken.

Bij drukken met dekwit wordt er een laag wit geprint achter de afbeelding, zoals te zien is in de foto.

Wat is drukken met dekwit?

Drukken met dekwit houdt in dat er naast de standaard kleuren ook witte inkt wordt gebruikt. Als je hier gebruik van wil maken moet je dit apart aangeven tijdens het bestellen. Vaak zal dat aangegeven staan als 4/0+wit of 0/4+wit. Als je voor deze optie kiest wordt er eerst een laag wit geprint. Daarna worden dan de kleuren aangebracht. Overigens kun je met deze methode ook een transparante sticker met alleen wit laten drukken. In dat geval wordt er na de laag wit geen kleur meer toegevoegd.

Dekwit heeft meer voordelen

Drukken met dekwit heeft nog meer voordelen. Ze zorgen er ook voor dat de kleuren beter uitkomen. De inkten die gebruikt worden om stickers te drukken zijn niet honderd procent dekkend. Daardoor kunnen de kleuren anders overkomen. Plak je je bijvoorbeeld een transparante sticker met een rode bedrukking op een groene ondergrond, dan zal de bedrukking er uit zien als paars. Laat je een laag wit achter het rood drukken dan heb je daar geen last van. Bij wit vinyl heb je hier geen last van, omdat het vinyl er voor zorgt dat de kleuren goed uitkomen.

Drukken met dekwit: aandachtspunten

Houd er bij raamstickers overigens wel rekening mee dat als de ruimte er achter donker is een donkere tekst en/of afbeelding sowieso minder goed leesbaar is dan een lichtere tekst en/of afbeelding. Het kan daarom soms raadzaam zijn je ontwerp aan te passen. Omdat wit in een ontwerp niet te zien is, moet bij drukken met dekwit het drukbestand vaak aan speciale eisen voldoen. Informeer bij je stickerleverancier wat de aanleverspecificaties zijn.

Wat als dekwit niet mogelijk is?

Soms kan het voorkomen dat drukken met dekwit niet mogelijk is. Bijvoorbeeld omdat het drukbestand daar niet geschikt voor is. Dan zou je kunnen kiezen voor wit vinyl. Vind je grote vlakken wit om je ontwerp niet mooi? Dan kun je er nog voor kiezen om een contoursticker te laten maken. Om je ontwerp kun je een lijn aanbrengen. Op die lijn wordt dan je sticker gesneden. Op die manier kan je sticker in allerlei vormen gesneden worden in plaats van in de standaard vormen rond, vierkant, ovaal en rechthoek.