Oplosbaar papier

Naast gewoon papier heb je ook oplosbaar papier. Dit papier wordt veel gebruikt voor horecastickers, omdat papieren stickers daar veel gebruikt wordt. Overigens gaat het daarbij niet alleen om eetcafés , restaurants en hotels. Ook in andere bedrijven en organisaties waar etenswaren worden bereidt hebben te maken met dezelfde regels. Daarbij moet je denken aan ziekenhuizen, verpleeghuizen, marineschepen, cruiseschepen en cateringbedrijven.

Oplosbaar papier

Hygiëne-eisen horeca

Iedereen die werkmatig met voedingsmiddelen te maken heeft, moet zich houden aan allerlei hygiëne-eisen. Deze regels zijn vastgelegd in een systeem, genaamd HACCP. Deze afkorting staat voor Hazard Analysis and Critcal Control Points. Dit systeem werd voor het eerst in de ruimtevaart gebruikt. Het werd voor die sector ontwikkeld, omdat men geen voedselvergiftiging wilde krijgen tijdens een ruimtereis. Omdat het systeem goed werkte, is het daarna ook voor andere sectoren gaan gelden. Om uniformiteit te krijgen, wordt er met diverse stickers gewerkt.

Wat voor stickers worden gebruikt?

In de horeca wordt met coderingsstickers gebruikt. Deze geven bijvoorbeeld aan tot wanneer een product te gebruiken is. Het is verplicht om deze stickers te gebruiken. Je hebt voorgedrukte coderingsstickers met bijvoorbeeld de dagen van de week waarop je de rest van de informatie zelf invult. Je hebt ook blanco coderingsstickers waarop je alle informatie zelf invult. Daarnaast is het sinds 2014 ook verplicht om allergenenstickers te gebruiken. Met deze stickers geef je aan of er eventueel stoffen in de etenswaren zitten waar mensen allergisch voor kunnen zijn.

Waarom oplosbaar papier?

Het voordeel van oplosbaar papier ten opzichte van gewoon papier is dat het oplosbare papier volledig wordt afgebroken. Je houdt dus ook geen resten over. Ook heb je geen last van lijmresten na het verwijderen van de stickers. In horecakeukens is dit zeker een voordeel, omdat lijmresten bacteriën kunnen aantrekken. Daarnaast kost het minder tijd om de stickers te verwijderen, omdat dit papier vanzelf oplost als je het in water onderdompelt of in de vaatwasser doet.

Andere toepassingen

Oplosbaar papier wordt ook wel in andere sectoren gebruikt, zoals de farmaceutische industrie en ziekenhuizen. Ook voor zeepfabrikanten kan het papier interessant zijn. Met het papier kun je afbeeldingen of tekst op zeep maken.