Lijm

Je hebt verschillende soorten lijm, ook wel belijming genoemd. Welke soort je nodig hebt, hangt af van waar je de stickers voor wil gebruiken. Ook het soort sticker bepaalt voor een deel de mogelijkheden die je hebt. Sommige lijmsoorten zijn duurder dan wat standaard gebruikt wordt. Ook zal niet iedere leverancier alle soorten op voorraad hebben.

Je hebt verschillende lijmsoorten. Op de foto een afbeelding van een fles lijm.

Verschillende soorten voor stickers en etiketten

Je hebt verschillende lijmsoorten voor stickers en etiketten:

  • permanente;
  • extra permanente;
  • rubberbelijming;
  • semi-permanente;
  • afneembare
  • wateroplosbare;
  • composteerbare;
  • diepvriesbelijming;
  • hittebestendige;
  • niet-migrerende;
  • grijze.
Permanente wordt het meest gebruikt

Permanente lijm wordt het meest gebruikt voor stickers. Vandaar dat dit ook wel als de standaard lijm wordt gezien. Ondanks dat het permanent heet, kun je stickers met deze lijm wel verwijderen. Wel geldt: hoe langer de sticker op zijn plek zit, hoe lastiger het wordt om deze te verwijderen. Ook kunnen er lijmresten achterblijven na verwijdering van de sticker.

Extra permanente en rubberbelijming

Zoek je een lijmsoort die nog beter blijft zitten dan de permanente? Gebruik dan de extra permanente. Dit type is nog krachtiger dan de permanente. Vandaar dat die geschikt is voor ondergronden die polytheen (PE) of polypropeen (PP) bevatten. Deze soort wordt standaard voor High Tack vinyl gebruikt. Naast extra permanente heb je ook nog rubberbelijming. Deze is geschikt voor ondergronden die moeilijk te beplakken zijn. Bij stickers op rol heten de lijmsoorten soms iets anders. Zo wordt extra permanente lijm ook wel sterke lijm genoemd en rubberbelijming extra sterke lijm. De werking is echter vergelijkbaar.

Semi-permanente en afneembare

Naast permanente en extra permanente heb je ook nog semi-permanente. Stickers met deze lijm kun je in het begin nog verwijderen en op een andere plek plakken. Na verloop van tijd wordt deze echter permanent klevend. Je hebt ook nog afneembare. Er wordt gezegd dat deze lijmsoort zich niet permanent hecht aan de ondergrond. Toch kan het op den duur lastig zijn om stickers met deze lijm te verwijderen. Zoek je stickers die je echt gemakkelijk kunt verwijderen? Dan kun je beter een van de stickers zonder lijm nemen, zoals de magneetsticker, statische sticker, YUPO Tako of YUPO Jelly. Die stickers zijn ook meerdere keren te gebruiken.

Wateroplosbare en composteerbare

Twee soorten die helemaal afbreekbaar zijn, zijn de wateroplosbare en de composteerbare. De wateroplosbare lost volledig op in water. Combineer je dat met oplosbaar papier, dan heb je een sticker waar niets van over blijft na verwijdering. De composteerbare is biologisch afbreekbaar. Gebruik je deze lijmsoort met biologisch afbreekbare etiketten, dan heb je een sticker die na gebruik volledig gerecycled kan worden en in de groene container mag.

Diepvriesbelijming en hittebestendige

De meeste lijmsoorten zijn niet geschikt voor extreem koude of extreem warme omgevingen. Met diepvriesbelijming en hittebestendige lijm heb je daar geen last van. Diepvriesbelijming kan worden gebruikt voor temperaturen tot min dertig en ook op een vochtige ondergrond geplakt worden. Hittebestendige lijm kun je voor hoge temperaturen gebruiken, zoals die van een oven. Stickers met deze lijmsoorten zijn handig voor in de horeca en in andere sectoren die met extreme temperaturen te maken hebben, zoals bijvoorbeeld de bouw.

Wat is niet-migrerende lijm?

Niet-migrerende lijm wordt onder andere in de medische sector en de voedingsindustrie gebruikt. Het voordeel van deze soort is dat de stoffen die in de lijm zitten niet overgebracht worden op het product. Normaal gesproken is het niet zo’n probleem als dat gebeurt. Wil je echter een etiket plakken op bijvoorbeeld zakken met bloed? Dan is het wel belangrijk dat er geen stoffen in het bloed terecht komen.

Wat is grijze lijm?

De meeste lijmsoorten zijn transparant. Je hebt ook grijze lijm. Dit wordt grijze belijming genoemd. Dat is handig als je je sticker op een ondergrond wil plakken die kan doorschijnen. Denk bijvoorbeeld aan een donkere vloer waarop je een vloersticker wil plakken. Of een etiket die je over een bestaande tekst wil plakken, omdat er een fout in staat.