Ultra destructable

Stickers gemaakt van ultra destructable, ook wel ultra destructible genoemd, brokkelen af op moment dat je ze wil verwijderen. Dit komt omdat dit materiaal geen weekmakers bevat. Door het afbrokkelen is meteen te zien dat iemand geprobeerd heeft de sticker te verwijderen. Omdat stickers van dit materiaal uiteenvallen in kleine stukjes kun je zo’n sticker niet verwijderen en opnieuw opplakken. Bij gewone vinylsticker zou dat nog wel kunnen als je die netjes verwijderd. Op stickers gemaakt van ultra destructable kan geen extra beschermlaag (laminaat) aangebracht worden, omdat zo’n laag het brokkelen ongedaan maakt.

Voorbeeld van een sticker gemaakt van ultra destructable vinyl.

Toepassingen ultra destructable

Ultra destructable wordt veel gebruikt voor stickers die niet gemakkelijk verwijderd mogen worden, zoals:

  • keuringsstickers;
  • garantiezegels;
  • tolfheffingstickers;
  • antidiefstalstickers.

Je kunt dit materiaal zowel binnen als buiten gebruiken.

Voorkom fraude met keuringsstickers

Machines, gereedschap, elektronische apparaten en installaties moeten regelmatig gekeurd worden vanwege de veiligheid. Om te laten zien wanneer een apparaat gekeurd en wanneer de volgende keuring moet plaats vinden, wordt er een keuringssticker op geplakt. Om fraude te voorkomen is het handig dat deze stickers niet gemakkelijk verwijderd kunnen worden en dat te zien is of iemand geprobeerd heeft de sticker te verwijderen.

Garantiezegels geven aan of garantie verlopen is

Bij veel fabrikanten geldt de regel dat je zelf niet aan een product mag sleutelen als die kapot is. Doe je dit toch, dan vervalt de garantie. Om te controleren of dit gebeurd is, plakken veel fabrikanten een garantiezegel op hun product. Je kunt het apparaat dan alleen open maken door de sticker te verwijderen. Door ultra destructable te gebruiken, is het ten eerste lastig om de sticker te verwijderen. Ook kun je de sticker niet terug plakken, omdat je na verwijdering alleen maar kleine stukjes over houdt.

Tolfheffingstickers voorkomen misbruik

In Nederland kennen we niet veel tolwegen. In het buitenland echter wel. Om te laten zien dat je tol betaalt heb, werken veel landen met tolheffingstickers. Deze stickers moet je op een specifieke plek op je voorruit plakken. Om te voorkomen dat mensen de stickers gaan uitwisselen, worden dit soort stickers vaak van ultra destructable gemaakt. Op die manier kun je na je vakantie de sticker niet verwijderen en doorgeven aan je buurman of collega.

Merk je eigendommen met antidiefstalstickers

Antidiefstalstickers zijn stickers die je op kostbare spullen plakt. Je kunt bijvoorbeeld je naam en telefoonnummer er op zetten. Het voordeel van deze stickers is dat bij verlies of diefstal de eigenaar makkelijker te achterhalen is. Ook kan het mensen afschrikken om de spullen mee te nemen. Door dit soort stickers van ultra destructable te maken, is het niet makkelijk om de stickers te verwijderen.