Digitaal drukken

Met de term digitaal drukken kunnen twee verschillende technieken worden bedoeld. Je hebt offset waarbij de drukplaten digitaal op de pers worden gemaakt. En je hebt het digitaal printen. Dat laatste gebeurt met digitale printers. De term digitaal printen wordt alleen gebruikt voor professionele printers. Het gaat daarbij om printers die dezelfde of een betere kwaliteit leveren dan offsetdruk. Het printen wat je zelf kunt doen met een gewone inktjet- of laserprinter valt hier niet onder.

Digitaal drukken kan onder andere met de machine op de foto.

Verschillende technieken digitaal drukken

Je hebt verschillende technieken als het gaat om digitaal printen. Deze kun je als volgt onderverdelen:
–    Océ Copy Press;
–    inktjet;
–    elektrofotografisch.
Océ Copy Press is vergelijkbaar met offset. De toner wordt aangebracht op een rubberdoek en met een andere drukrol op het papier aangebracht. Toner is een poeder dat bestaat uit een mengsel van grafiet en polymeer.

Hoe werken professionele inktjetprinters?

De professionele inktjetprinters werken volgens hetzelfde principe als de gewone inktjetprinters. De vloeibare inkt wordt op het papier gesproeid. Meer weten over de werking van dit soort printers? Bezoek de pagina van Wikipedia over inktjetprinters.

Hoe werken elektrofotografische printers?

Elektrografische printers werken volgens hetzelfde principe als laserprinters. Bij laserprinters wordt de toner aan het papier gehecht door middel van laserlicht. Tegenwoordig wordt in plaats van laserlicht ook led gebruikt. Het verschil tussen elektrografische printers en gewone laserprinters is dat elektrografische printers groter, sneller en betrouwbaarder zijn. Meer weten over de werking van dit soort printers? Bezoek de pagina van Wikipedia over laserprinters.

Voordelen digitaal drukken

Een voordeel van digitaal printen ten opzichte van offset is dat je bij digitaal printen per pagina andere data kan toevoegen. Op die manier kun je het drukwerk heel makkelijk personaliseren. Overigens is het bij digitaal offset ook mogelijk bepaalde blokken tekst en/of foto’s te vervangen. Dit is bij de ouderwetse offsetdruk niet mogelijk. De opstarttijden bij digitaal printen zijn ook korter dan bij andere druktechnieken. Vandaar dat digitaal printen ook handig is bij spoedklussen.

Nadelen digitaal drukken

Bij digitaal printen zijn de vaste kosten per opdracht lager. De variabele kosten zijn echter hoger. Daarom is digitaal printen vooral goedkoper bij kleine oplages. Voor grotere oplages is bijvoorbeeld offset goedkoper. De opstartkosten daarvan zijn wel hoger, maar de variabele weer lager. Een ander nadeel van digitaal printen is dat wordt gewerkt met CMYK-kleuren. Het gebruik van Pantone-kleuren is daarom niet mogelijk. Bij veel andere druktechnieken kun je behalve CMYK-kleuren ook Pantone-kleuren gebruiken. Op onze pagina Kleuren geven we meer uitleg over wat deze termen inhouden.

Kleurverschil tussen druktechnieken

Bestel je stickers in een kleine oplage? Dan zal in de meeste gevallen gekozen worden voor digitaal printen. Bestel je stickers in een kleine oplage? Dan kan het zijn dat er voor offset wordt gekozen. Omdat het twee verschillende druktechnieken zijn, kan er iets kleurverschil ontstaan. Dit is belangrijk om te weten als je vaker dezelfde stickers bestelt. Heb je de eerste keer een kleine oplage bestelt en bestel je daarna een grote oplage? Dan kan het dus gebeuren dat ze er niet exact hetzelfde uitzien. Wil je weten welke druktechniek gebruikt wordt? Neem contact op met je leverancier.