Je hebt verschillende druktechnieken. Tussen deze technieken zitten verschillen, maar ook overeenkomsten. Zo wordt er bij drukken een afbeelding en/of tekst overbracht met inkt op het te bedrukken materiaal. Dit kan papier en vinyl zijn, maar ook glas of leer. Een vereenvoudigde vorm van drukken is stempelen. Alleen wordt er in plaats van een stempel een machine gebruikt. Sommige druktechnieken stammen ook af van de stempeltechniek, zoals hoogdruk.
Verschillende druktechnieken
Van oorsprong zijn er vier belangrijkste druktechnieken. Dit zijn:
Hoogdruk stamt af van de boekdruk. Deze techniek wordt echter tegenwoordig niet zoveel meer gebruikt. Dit geldt ook voor diepdruk. Vlakdruk, ook wel offset genoemd, wordt nog wel veel toegepast. Deze techniek wordt veel gebruikt voor het drukken van kranten en tijdschriften. Ook stickers worden nog met offset gedrukt als het om grote aantallen gaat. Zeefdruk wordt alleen voor bepaalde toepassingen nog gebruikt. De oudere technieken zijn deels vervangen door nieuwere technieken. We bespreken op deze website de volgende twee:
Druktechnieken combineren
Het is ook mogelijk om meerdere technieken te gebruiken voor hetzelfde drukwerk. Vaak wordt dit gedaan om zo het beste resultaat te bereiken. Op de pagina Druktechnieken combineren besteden we daar aandacht aan. Aan de orde komen:
- hybride drukken;
- foliedruk;
- preegdruk
- thermodruk.
Andere vaktermen
Behalve verschillende druktechnieken heb je bij het drukken van stickers ook nog met andere zaken te maken, zoals:
Hoe worden stickers geleverd?
Je kunt stickers op verschillende manieren aangeleverd krijgen:
- los;
- op vel;
- op rol.
Hoe je de stickers aangeleverd krijgt, hangt af van meerdere factoren. Vaak wordt gekeken wat het goedkoopste is en het meest praktische is. Bij veel leveranciers kun je ook kiezen hoe je je stickers geleverd krijgt. Wel moet je meestal meer betalen als je afwijkt van de standaardmethode. Meer weten? Lees verder op de pagina Losse stickers of niet?