Barcodestickers

Barcodestickers worden veel gebruikt in de retailbranche. Op bijna alle verpakte spullen die verkocht worden in Nederland zit een barcode, ook wel streepjescode genoemd. Barcodes kunnen uit alleen cijfers bestaan. Een combinatie van cijfers en letters is ook mogelijk. Daarnaast bevatten sommige codes ook nog leestekens. Je kunt barcodestickers laten maken met allemaal dezelfde code. Veel stickerleveranciers bieden echter ook de optie om op elke sticker een ander nummer te laten drukken. Dit heet doorlopende nummering. Vaak rekenen ze hier wel extra kosten voor.

Een voorbeeld van barcodestickers: een sticker met streepjescode op een doos

Verschillende EAN-codes

De code die op producten zit wordt EAN-code genoemd. De afkorting EAN staat voor European Article Number, ook wel Europese artikelnummering genoemd. De code die meestal wordt gebruikt is EAN13. Daarnaast heb je nog een kortere code: EAN8. Deze code wordt gebruikt voor producten waar de langere code niet op past. Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld pakjes kauwgom. In de energiesector wordt de EAN18-code gebruikt. Iedere aansluiting heeft een eigen code. De code is ontwikkeld, zodat netbeheerders en energieleveranciers met elkaar kunnen communiceren.

Andere soorten barcodes

Andere veelvoorkomende codes zijn bijvoorbeeld ISBN (Internationaal Standaard Boeknummer) voor boeken en GTIN (Global Trade Item Number). De GTIN-code wordt in verschillende sectoren gebruikt. Een daarvan is de gezondheidszorg. Daar wordt deze code onder andere gebruikt om medische hulpmiddelen te coderen. Zo is bijvoorbeeld na te gaan wie welke pacemaker heeft gekregen. Code 39 is een ander veel voorkomende code. Deze wordt voor allerlei doeleinden gebruikt, zoals identificeren, traceren, verzenden, distribueren en inventariseren van producten. Dit soort codes worden bijvoorbeeld gebruikt in postsorteercentra, luchthavens, magazijnen en bibliotheken.

De QR-code

Een code die je tegenwoordig ook veel zit is de QR-code. Deze code is oorspronkelijk ontwikkeld om auto-onderdelen te identificeren. Inmiddels wordt de code ook voor veel andere doeleinden gebruikt. Je ziet de codes in kranten en tijdschriften, bushokjes, menukaarten, auto’s, enzovoorts. De QR-code is een vierkant, dat uit allerlei zwarte blokjes bestaat. De code kun je scannen met een speciale app op je smartphone. Via de app krijg je dan meer informatie, zoals bijvoorbeeld een telefoonnummer of URL van een website.

Aandachtspunten barcodestickers

De barcode moet goed te scannen zijn. Daarom moet het contrast tussen de code en de achtergrond voldoende zijn. Vandaar dat de meeste barcodes in het zwart op een witte achtergrond gedrukt worden. Zwart op een gele achtergrond zou bijvoorbeeld ook nog kunnen. Rood op een groene achtergrond of zwart op een blauwe achtergrond absoluut niet. Op de website van GS1 Nederland vind je welke aandachtspunten er zijn als je barcode stickers wil laten maken.

Materiaal barcodestickers

Als je barcodestickers laat maken, dan is wit vinyl in de meeste gevallen de beste optie. Transparant vinyl geeft namelijk niet voldoende contrast. High Tack vinyl is aan te raden als de ondergrond polytheen (PE) of polypropeen (PP) bevat. Dit type vinyl heeft een krachtigere lijmlaag, waardoor het beter blijft zitten dan gewoon vinyl. Je kunt voor losse stickers gaan of voor stickers op rol. Het voordeel van stickers op rol is dat je ze gemakkelijk van de backing kunt verwijderen en de rollen in dispensers en etiketteermachines passen.  Dit is handig als je grote hoeveelheden moet plakken.