Thermisch printen

Bij thermisch printen wordt er gebruik gemaakt van warmte. Je hebt er speciale printers voor nodig. Je hebt twee vormen van thermisch printen:

  • direct thermisch (direct thermal);
  • thermisch transfer (thermal transfer), ook wel thermo transfer genoemd.

Barcodestickers: deze kunnen gedrukt worden met thermisch printen.

Wat is direct thermisch printen?

Bij direct thermisch printen reageert de toplaag van de etiketten op de warmte van de printkop. Alleen op de verwarmde delen komt de afdruk. Het voordeel van deze methode is dat je niet apart inkt hoeft toe te voegen. Een nadeel is dat het etiket op den duur vervaagt, waardoor het onleesbaar wordt. Ook kan deze techniek alleen gebruikt worden voor papieren etiketten.

Waar wordt thermisch printen voor gebruikt?

Deze printmethode wordt veel gebruikt voor etiketten die maar kort mee hoeven te gaan, zoals in de voedingsindustrie. Deze methode wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor het printen van kassabonnen en parkeerbonnen. Bij parkeerbonnen wordt een wat duurder materiaal gebruikt, waardoor de ze langer leesbaar blijven.

Wat is thermisch transfer printen?

Bij thermisch transfer wordt er wel gebruik gemaakt van een inktlint. Dit lint wordt verwarmd op de plekken waar de bedrukking moet komen. Het voordeel van deze methode is dat de etiketten veel langer leesbaar blijven. Deze methode wordt veel gebruikt voor barcodestickers die lang mee moeten gaan, zoals in de medische sector en de logistiek.

Waar wordt thermisch transfer voor gebruikt?

In de medische sector worden ze gebruikt om gegevens van patiënten te registreren. In de logistiek worden ze gebruikt om producten, dozen en pallets te coderen. Afdrukken gemaakt met harslinten zijn kleurvast, watervast en krasvast. Deze techniek kan ook gebruikt worden voor het bedrukken van vinyl. Er zijn inmiddels materialen op de markt die ingezet kunnen worden bij extreme temperaturen, zoals 1000 °C en -196 ° C.

Voor- en nadelen thermisch printen

Omdat er in de meeste gevallen rechtstreeks op het materiaal wordt geprint, moet dat voldoende glad en vlak zijn. Anders komt de tekst en/of afbeelding er niet goed op. Omdat een thermische printer altijd aan moet blijven staan, is het stroomgebruik hoger dan bij een printer die je uit kunt zetten. Het voordeel van thermisch is de kwaliteit van de afdruk erg goed is. Ook zijn de printers onderhoudsvriendelijk en erg snel. Gebruik je meerdere kleuren dan kunnen ze iets trager zijn.

Zelf printen versus drukken

In plaats van zelf etiketten te printen kun je ze ook laten drukken. Het voordeel van drukken is dat je etiketten kunt afwerken met een laminaat, waardoor ze beter bestand zijn tegen allerlei invloeden van buitenaf. Wel wordt het etiket door het laminaat iets dikker. Dat kan soms een nadeel zijn.

Voor- en nadelen etiketten drukken

Ook is het mogelijk om op de plakkant van het etiket te drukken waardoor de opdruk door het materiaal zelf beschermd wordt. In dat geval is een laminaat niet nodig. Dit kan echter alleen bij transparant vinyl. Bij drukken heb je te maken met vaste instelkosten. Daardoor kan drukken duurder zijn dan zelf printen. Overigens is het wel zo dat hoe meer etiketten je tegelijk laat drukken hoe goedkoper de prijs per etiket.