Druktechnieken combineren

Druktechnieken combineren is op zich niet nieuw. Zo is het al vrij lang mogelijk je drukwerk af te werken met afwerkingslagen zoals een uv-lak of een laminaat. Ook is het mogelijk om je drukwerk af te werken met foliedruk, preegdruk of thermodruk. Wat dat is, leggen we verderop in dit artikel uit. Redelijk nieuw is het hybride drukken.

Braille is een van de tehcnieken die besproken wordt bij druktechnieken combineren.

Wat is hybride drukken?

Bij hybride drukken wordt bijvoorbeeld offset gecombineerd met digitaal drukken. Je kunt dit doen om bijvoorbeeld je drukwerk te personaliseren. Het drukwerk dat voor iedereen gelijk is druk met je offset, omdat dat goedkoper is. Vervolgens voeg je met digitaal drukken een persoonlijke tekst toe die toegespitst is op de individuele klant. Er zijn drukpersen op de markt waarmee je beide technieken kunt drukken. Dit is handig, want je hebt dan maar een machine nodig.

Wat is foliedruk?

Bij foliedruk wordt een gegraveerde messingstempel of magnesiumcliché verhit. Door de warmte laat de folie los van de drager en hecht deze zich aan de ondergrond, bijvoorbeeld papier of karton. De folies zijn verkrijgbaar in holografische uitvoeringen en diverse metallic kleuren. De metallic kleuren zijn zowel in hoogglans als in mat verkrijgbaar. De folies zijn verkrijgbaar in allerlei patronen. Ook kun je je eigen logo of een watermerk gebruiken.

Wat is preegdruk?

Preegdruk is een vorm van blinddruk. Deze techniek wordt ook wel droogstempelen genoemd. Er wordt met een stempel een reliëf in het papier of karton gemaakt. Bij preegdruk kan het reliëf ook worden voorzien van inkt. Ook is het mogelijk om met meerdere hoogtelagen te werken. De afbeelding is te zien, doordat je iets schaduw krijgt. Ook kun je de afbeelding voelen. Blinddruk wordt onder andere gebruikt om braille te maken. Ook kun je blinddruk gebruiken op leer, plastic en dun metaal. Houd er wel rekening mee dat het reliëf ook aan de achterkant iets zichtbaar en voelbaar is.

Wat is thermodruk?

Thermodruk wordt wel eens gezien als een variant van preegdruk. Bij thermodruk kun je bepaalde delen van je drukwerk namelijk ook voelbaar maken. Bij thermodruk wordt er harspoeder op de natte inkt van het drukwerk gestrooid. Vervolgens wordt dit verhit, waardoor de poeder hard wordt. Daardoor krijg je ook een reliëf. Dit kan zowel glanzend als mat zijn. Een belangrijk verschil met preegdruk is dat deze niet doordrukt naar de achterkant. Ook is thermodruk goedkoper dan preegdruk. Thermodruk wordt ook wel Paramount genoemd.

Gebruik folie-, preeg en thermodruk

Foliedruk, preegdruk en thermodruk zijn allemaal technieken waarbij je iets extra’s toevoegt aan het drukwerk. De drie technieken worden toegepast op drukwerk dat met andere methodes, zoals bijvoorbeeld offset, is gemaakt. Foliedruk en preegdruk kunnen ook met elkaar gecombineerd worden. Folie-, preeg- en thermodruk worden vaak gebruikt om drukwerk te beveiligen of om de echtheid van een document aan te geven. De technieken worden onder andere gebruikt voor bankbiljetten, bankpassen, creditcards, parkeerkaarten, diploma’s, certificaten en oorkondes. Omdat de folies en reliëfs niet zichtbaar zijn op een kopie, is het lastig om deze documenten na te maken.

Druktechnieken combineren voor exclusiviteit

Folie-, preeg- en thermodruk geven drukwerk een exclusieve karakter. Daarom worden deze technieken bijvoorbeeld voor uitnodigingen,  briefpapier of visitekaartjes gebruikt. Ander drukwerk waarvoor het gebruikt wordt zijn verpakkingen, posters, kaarten, tijdschriften en boekomslagen. Je kunt het zelfs bij etiketten en stickers gebruiken. Niet elke drukkerij kan echter druktechnieken combineren, omdat je er speciale apparatuur voor nodig hebt.