UV-lak

Net als laminaat beschermt uv-lak je stickers.  Ook geeft het je stickers een luxere uitstraling. Deze lak geeft altijd een hoogglanzend effect. In plaats van je hele sticker met lak te behandelen is het ook mogelijk om alleen bepaalde delen te doen. Dit wordt spot uv-lak genoemd. Met deze techniek kan je bijvoorbeeld een logo of een tekst extra uitlichten. Deze procedure kun je ook combineren met bijvoorbeeld een mat laminaat. Over het laminaat wordt dan op bepaalde plekken lak aangebracht. Hierdoor krijg je extra contrast. UV-lak lijkt op vernis. Er is een verschil. Vernis is een pigmentloze inkt in plaats van een lak.

Een machine waarmee uv-lak wordt aangebracht.

De lak aanbrengen

UV-lak wordt toegepast bij zeefdruk en offsetdruk. Van oorsprong wordt deze beschermlaag aangebracht met een zeefdrukpers. Vellen die met offset gedrukt worden, worden daarna op een zeefdrukpers gelegd om de lak aan te brengen. Inmiddels zijn er ook offsetdrukkers die een speciale drukpers hebben waarmee ze na het drukken de lak meteen aan kunnen brengen. Dit levert veel tijdwinst op. Een ander voordeel van deze lak is dat het met uv-licht gedroogd wordt. Hierdoor is het drukwerk eerder droog dan bij andere methodes, zoals doming.

Is uv-lak mogelijk?

Het is niet altijd mogelijk om uv-lak of spot uv-lak aan te brengen. Dat komt omdat deze afwerkingslaag alleen wordt toegepast bij offset en zeefdruk. Stickers worden echter vaak geprint met speciale printers in plaats van gedrukt. Bij kleine hoeveelheden is printen namelijk goedkoper dan drukken. Kranten en tijdschriften worden vaak in grote oplages gedrukt. Bij stickers kan het ook om een of een paar stuks gaan. Vandaar dat voor stickers printen vaak andere druktechnieken worden gebruikt dan voor kranten en tijdschriften. Als uv-lak niet mogelijk is, kun je in veel gevallen nog kiezen voor laminaat, doming, dispersielak of vernis. Daarnaast kan een andere afwerkingslaag soms ook mooier zijn. Zo geeft een dominglaag stickers een exclusief en robuust uiterlijk. Iets wat met andere beschermlagen niet bereikt kan worden.