Als je stickers laat maken, kun je uit verschillende afwerkingslagen kiezen. Hieronder een overzicht van mogelijkheden waaruit je kunt kiezen:
De meest voorkomende afwerkingslaag bij stickers is laminaat. Dit is een transparante folie die over de sticker heen wordt gelegd. Je kunt kiezen uit glanzend en mat laminaat. Ook wordt de sticker iets dikker door het gebruik van laminaat.
Afwerkingslagen beschermen de inkt
Een afwerkingslaag geeft een sticker een luxere uitstraling. Daarnaast zorgt het voor extra bescherming. Of dit nodig is, hangt af van waar je de sticker voor wil gebruiken. Komt je sticker in contact met vloeistoffen zoals water, olie en schoonmaakmiddelen, dan is een extra beschermlaag noodzakelijk. Deze stoffen tasten namelijk de inkt van de sticker aan. Vandaar dat machinestickers altijd een afwerkingslaag krijgen. Ook als de sticker in contact komt met de huid, kan extra bescherming nodig zijn. Zo geeft je huid ook stoffen af die de inkt kunnen aantasten. Een beschermlaag zorgt er in de meeste gevallen ook voor dat de kleuren langer mooi blijven.
Stickers worden krasbestendiger
Door bijvoorbeeld een laminaat te gebruiken, worden stickers krasbestendiger. Dit is handig in geval van slijtage. Stickers waar dat bijvoorbeeld voor geldt zijn vloerstickers. Omdat daar over heen gelopen wordt, slijt de sticker sneller. Bij de meeste fabrikanten worden deze stickers daarom afgewerkt met een speciaal vloerlaminaat krijgen. Dit bevat tevens een antisliplaag, dat uitglijden voorkomt. Ook stickers die je op je mobiele telefoon plakt hebben last van slijtage. Veel mensen stoppen de telefoon in hun broekzak of handtas. Daardoor schuurt de sticker langs andere materialen, waardoor de sticker aangetast wordt.
Afwerkingslagen niet altijd nodig
Bij sommige stickers zijn afwerkingslagen juist niet nodig of niet mogelijk. Zo krijgen doming stickers al een harslaag van enkele millimeters (genaamd doming). Deze harslaag beschermt de sticker voldoende tegen allerlei invloeden van buitenaf. Op ultra destructable kan geen afwerkingslaag. Dit materiaal brokkelt namelijk af als je de sticker wil verwijderen. Zou je er een afwerkingslaag over aanbrengen, dan zou dat het afbrokkelen te niet doen. Bij een aantal stickers zou een afwerkingslaag de sticker te zwaar maken, waardoor de sticker niet blijft zitten. Dit geldt bijvoorbeeld voor de statische sticker.