Offset

Offset is een van de meest gebruikte druktechnieken. Het is familie van de vlakdruk, een techniek die in achttiende eeuw is ontstaan. Bij vlakdruk heb je geen hoge (hoogdruk) of diepe delen (diepdruk), maar is het geheel vlak. De techniek is gebaseerd op het feit dat water en vet elkaar afstoten. Het beeld wordt met vet materiaal aangebracht. Daarna wordt de drukvorm vochtig gemaakt en wordt er vette inkt op aangebracht. Het beeld ontstaat doordat de vette inkt door de vette tekening wordt opgenomen en dat de vette inkt door de vochtige delen wordt afgestoten.

Een drukmachine voor offset.

Offset komt voor uit steendruk

In eerste instantie werden er vlakke stenen gebruikt voor deze techniek. Vandaar dat vlakdruk ook wel steendruk heet. Een ander woord voor deze techniek is lithografie. Dat komt van het woord lithos, dat steen betekent in het Grieks. De techniek van steendruk is verder ontwikkeld tot die van offset. De stenen werden vervangen door zinken platen. Die op hun beurt weer werden vervangen door aluminiumplaten. Met een rubberen rol wordt druk uitgeoefend op het papier. De ouderwetse techniek van met stenen wordt nu alleen nog maar toegepast door kunstenaars en in grafische musea.

Nieuwe ontwikkelingen offset

Bij offset wordt het beeld op de plaat aangebracht door een film te belichten met een ultraviolette lamp. Tegenwoordig is het ook mogelijk om het beeld rechtstreeks vanaf de computer te sturen. Dit scheelt tijd en geld. Ook is de kwaliteit beter. Bij offset wordt gewerkt met vier kleuren. Het gaat om de kleuren Cyaan, Magenta, Yellow en Key (vaak zwart), afgekort CMYK. In eerste instantie werd voor het bedrukken vier verschillende drukgangen gebruikt. Inmiddels is het mogelijk om in een drukgang vier kleuren te drukken. Dat komt omdat de inkt niet meer hoeft te drogen voor het van de ene kleur naar de andere kleur gaat.

Goedkoop bij hoge oplages

Offset wordt veel gebruikt voor kranten, tijdschriften, reclamefolders en ander drukwerk dat snel gedrukt moet worden in hoge oplages. De techniek wordt ook veel gebruikt voor het drukken van stickers. Het gaat daarbij om stickers in hoge oplages. Bij de meeste stickerleveranciers wordt gekeken welke druktechniek het goedkoopste is. Aan de hand daarvan wordt besloten welke druktechniek gebruik wordt.

Verschillende soorten offset

Offset kun je onderverdelen in vellendruk en rotatiedruk. Bij vellendruk gaat het materiaal vel voor vel door de drukpers heen. Bijvullen van de drukpers is alleen mogelijk als die stil staat. De voor- en achterkant worden ook meestal afzonderlijk bedrukt. Bij rotatiedruk zit het materiaal op een rol. Het bijvullen kan terwijl de pers draait. Ook worden de voor- en achterkant tegelijk bedrukt. Een ander voordeel is dat vouwen, snijden en hechten in dezelfde drukgang kan plaatsvinden. Meer weten over het verschil tussen vellendruk en rotatiedruk vind je op de website van Match2print.nl.